حشراتی به رنگ قهوه ای بلوطی یا سیاه رنگ هستند، طول آنها 5-1 سانتیمتر، جلد براق و سخت دارند، سرکوچک و دارای 1 جفت آنتن بلند و نخی شکل ، قطعات دهانی جونده است، بنابراین قادر به خونخواری نیستند، دارای 2 جفت بال میباشند، بالهای جلوئی ضخیم و چرم مانند و بالهای عقبی غشائی است . سوسریها توسط بالهای عقبی پرواز کوتاه میکنند، پاها مشخص و شکم در بعضی از گونه ها تماماً و در تعدادی دیگر قسمتی از آنها توسط بال پوشیده شده است .

سوسریها همه چیز خوارند و از کاغذ ، پارچه های آهار دار ، خون خشک شده ، مدفوع ، حشرات مرده  ، پس مانده غذای انسان و هر ماده آلی تغذیه میکنند . سوسریها علاقه وافری به گرما دارند و روزها پشت رادیاتورها ، لوله های آب گرم ، چاههای  فاضلاب ، مجاری فاضلاب ، داخل تنه ها ، زیر تختخواب ، پشت و داخل اجاق خوراک پزی ، یخچال و … یافت می شوند و شبها برای تغذیه از پناهگاههای خود خارج می شوند. وجود سوسری ها در یک محل، نشانگر پائین بودن سطح بهداشت آن جامعه می باشد . سوسریها بطور مکانیکی بسیاری از عوامل بیماری زا را به انسان منتقل میکنند مانند انواع تک یاخته ها ، باکتریها ، نماتدها ، ویروسها به علاوه سوسریها موادی سیاه رنگ و روغنی از خود ترشح میکنند که میتواند ایجاد آلرژی نماید.

 

سوسری شرقی

مبارزه

1-مبارزه مکانیکی و محیطی

- رعایت نظافت

- باقی نگذاردن ظروف نشسته درآشپزخانه ها

- جمع آوری خرده های نان و مواد غذائی در آشپزخانه ها

- بستن درب ظروف غذا

- بستن درب ظروف زباله ها یا کیسه های زباله-جمع آوری- دفن بهداشتی زباله

- تعویض دربهای فرسوده و چهارچوب های آنها

- مسدود نمودن چاههای فاضلاب و دهانه آنها با توری های فلزی

- مسدود نمودن هواکش ها با توری فلزی

- نصب توری بر روی دربها و پنجره ها

2- مبارزه شیمیائی

-         سمپاشی و گردپاشی اماکن داخل منازل مانند :

داخل قفسه ها – کمد لباسها ، جالباسی ، زیر ظرفشوئی ، اجاق خوراک پزی ، یخچال و ظروف زباله ، چاههای فضلاب

-   طعمه گذاری با استفاده از اسیدبوریک و یا طعمه هائی که از مواد چربی و یک حشره کشی بهداشتی تشکیل شده باشد.

توجه :

-   هنگام سمپاشی کلیه ظروف و مواد غذائی از قفسه ها خارج شوند و روی آنها پوشانده شود.

-   کلیه قسمتهای آشپزخانه ، دستشوئی ها و حمام، سمپاشی شود.

-   هنگام سمپاشی افراد سالخورده ، نوزادان ، کودکان و افراد بیمار از محل خارج شوند

-  برای سمپاشی حتماً باید از سموم بهداشتی و سمومی استفاده شود که سوسریها نسبت به آن مقاوم نشده باشند

-   در موقع سمپاشی اجاق خوراکپزی خاموش شود